Bahane Bulmaya Son! Sıcakta Bisiklete Biniyoruz.
Takipçimiz Alp Bey sıcakta bisiklete binmenin püf noktalarını bizlerle paylaşmış. Keyifle okumanız dileğiyle.
Malum bu sene yaz biraz geç başladı. Havalar mevsim normallerinin altında seyrederken, biz bisikletçiler için enfes fırsatlar yarattı. Güneşli uzun günlerde serin serin bisiklet sürmek her daim biz bisiklet severlerin en önemli dileklerinden biridir.
Ancak, kış aylarının soğuğu ya da baharların yağışları gibi yaz aylarının da sıcakları bizi bu keyfimizi yaşamayı erteleme noktasına getirir. Eh, zaten tüm bunların ardından bisiklet sürecek pek bir zaman da kalmaz. Ama hava şartlarına uyum sağlayarak, her koşulda sürüş yapabilmek için birkaç püf noktası da var tabii ki. Birazdan bunlardan sıcakta bisiklete binmek için benim de uyguladığım ve kesin sonuç almanızı sağlayacak, birkaç tanesini sizinle paylaşacağım.
1. Giyim;
Sıcakta bisiklete binerken, en önemli unsurlardan biri de giyiminizdir. Her şeyden önce açık renk kıyafetler seçmelisiniz. Bildiğiniz gibi, güneş ışınlarını yansıtan açık renkler, sıcaktan daha az etkilenmenize yardımcı olur.
Kıyafetleriniz uzun kollu olması ayrıca avantaj sağlar. Böylece vücudunuzun az bir kısmı açıkta kalır ve sıcağın yakıcı etkilerine fazla maruz kalmazsınız.
Bisiklet üzerinde genellikle tercih edilen kıyafetler sentetik kıyafetlerdir. Ancak her sentetik sizi sıcaktan korumaz. (sıcak ve soğuk için ayrı tipleri var) Sıcakta bisiklete binerken, sentetikler arasında nispeten daha ipeksi, ince ve yumuşak olanları, terleme bölgeleri seyrek dokumalı olanları seçmek işe yarayacaktır.
Sentetikler, teri üzerinizde tutmayacakları için sıcaklarda serinlemenize de yardımcı olur. Ter, üzerinizde kalmayacağından, mola anlarında ani ya da sert esen rüzgarlarda hasta olmanızı da engeller sentetikler.
Sentetiklerin bu özelliği ile pek uyum yakalayamadıysanız, sıcakta bisiklete binerken bol ve pamuklu uzun kollu gömlek ya da t-shirt ile de sürüş yapabilirsiniz. Ama dikkat edin, pamuklular sentetiklerden 15-20 kat daha fazla ter tutarlar ve bir süre sonra vücudunuza yapışırlar. Bu sürüş konforunuzu kaçırabilir.
Altınıza uzun bir tayt giymeniz en rahat sürüşü sağlayacaktır. İçinize pedli bir içlik ya da uzun taytı diretkt olarak pedli tercih edebilirsiniz. Sağlığınız ve sürüş konforunuz için önemli.
Ayrıca, pedli taytlar genelde diretkt olarak teninizin üzerine giyilir. Ancak eğer iç çamaşırı kullanmayı tercih ederseniz, gene sentetik ve ince dokulu çamaşırları tercih etmek iyi olur.
Kaskınızın altına takacağınız bir bandana ya da sentetik bir bere, başınızdan terlemeleri de asgariye indirecektir.
2. Parkur:
Genelde şehirde süreriz. Bu durum genelde güneşe maruz kalarak sürmek demektir. Araçların arasında giderken onların ürettikleri ısıya da maruz kalırız. Mümkün olduğu kadar araçlardan, özellikle otobüslerin arkalarından uzak kalarak sürmekte fayda var. Çünkü, araçların motor kısımlarında oldukça yüksek ısı oluşur. (Bunu kışın ısınmak için kullanabilirsiniz ama dikkat!)
Şehir dışında sürecekseniz, ağaçlı orman yollarını ya da orman içi patikaları kullanmak iyi olabilir. Bu gibi parkurlar, yer yer gölge altında sürüş yapmanıza olanak sağladığı gibi, ağaçların serin gölgelerinde dinlenme olanağı da sağlar.
3. Su:
Bu en önemlisi: Her zaman, özellikle de sıcakta bisiklete binerken bol su içmelisiniz. Fırsat buldukça maden suyu da içmeniz, kaybettiğiniz mineralleri geri kazanmanıza yardımcı olacaktır. Mataranıza atacağınız birkaç limon dilimi de iyi gelebilir. Suyun, susamayı beklemeden sık sık ve bol içilmesi önemli. Aksi takdirde oluşacak güç ve konsantrasyon kaybı gibi durumlar, kazalara sebep olabilir.
4. Saatler:
Sürüşünüzü günün serin saatlerine göre ayarlamanız mantıklı olacaktır. Sabahın erken saatleri ve akşam üzerinden gün batımına kadar olan saatler ideal olabilir. Akşamları da, bisiklet yolunda sürmek gibi bir imkan varsa sürüş yapılabilir. Ancak uzun yol yapıyorsanız hava karardıktan sonra serinliğin tadını dinlenerek çıkarın derim.
5. Teninizi Koruyun:
Bedeninizi ne kadar kaparsanız kapatın açıkta kalan kısımları olacaktır. Bu kısımları korumak için yüksek koruyuculu güneş kremleri kullanmak iyi olabilir. Ancak sıcakta bisiklete binerken, sportif amaçlı üretilmiş güneş kremlerinden kullanmak gerek. Aksi halde, özellikle yüzünüze sürdüğünüz krem akarak gözlerinizi rahatsız eder. Kullandığınız krem kıvamlıysa bu da teninizdeki gözeneklerin kapanmasına ve teninizin nefes alamamasına neden olur. Sonuçta rahatsız olursunuz.
6. Bedeninizi Sıcağa Alıştırmak:
Her ne kadar tüm bunlar sizin bisiklet üzerinde sıcaktan korunmanıza yardımcı olsa da, her şeyin temelinde bedeniniz ve iradeniz vardır. Arada bir kontrollü sürüşler yaparak, hem bedeninizi hem de iradenizi sıcakla başa çıkacak asgari dirence getirmeye çalışmanız da iyi bir fikir olabilir.
Bisiklet kullanmak için herhangi bir limit yok. Her daim her mevsim kullanabilirsiniz. Yani limit sizsiniz. Sürüşünüzle ilgili planlama yapmak, yol ve yük şartlarınıza göre tempo ayarlamak da, sürüş esnasında kendi ısınızın artmasını engellemek açısından faydalı olacaktır.
Diğer mevsimlerde bisiklet sürmekle ilgili başka bir yazıda görüşmek üzere…
Rehber/Bisikletçi,