Eskiden, bir elin parmaklarını doldurmayacak kadar az, doğa yürüyüşü organizasyonu yapan firma vardı. Zamanla bir kısmı iş yapamadığından yok olup gittiler…
Yıllardır doğada trekking ve hiking faaliyeti yapan ben, son 2 senedeki ivmeyi gördükçe, insanlardaki doğa aşkının ve bilincinin yükselmeye başladığını daha iyi hissetmeye başladım.
Doğada yürüyüşler genelde günübirlik faaliyetler şeklinde gerçekleşmektedir. Türlü dağcılık kulüplerinde bilgi, deneyim ve eğitim almış rehberler buralarda belli bir süre çalışıp sonrasında kendilerine trekking siteleri açıp buralarda faaliyet düzenlemektedirler.
Şehir hayatı ve kurumsal hayatın stressi, insanları tekrardan doğaya dönmeye itmiş durumda ve bu doğanın korunabilmesi için de bir şans olmuş durumda…
Doğada günübirlik faaliyetlerin nasıl gerçekleştiği ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum.
İnternetteki türlü sosyal paylaşım sitlerinde trekking faaliyetleri ile alakalı topluluklar oluşmuş durumda ve buralarda o hafta sonu özellikle de pazar günü yapılacak olan faaliyetlerin duyuruları hafta içinde yapılıyor. Burada yapılacak faaliyetin zorluğu çok önemli bir faktör.
Eğertrekking faaliyetine yeni başlıyorsanız, öncelikle az kilometre yapılan ve tırmanış rakımlarının da az olduğu kolay parkur seçmelisiniz.
Kolay parkur nedir derseniz, 10 ila 13 km arasında bir yürüyüş mesafesi kolay parkurdur.
Bir insanın saate yürüyebileceği ortalama yol da 3 km’dir. Tab’i ki çok iyi yürüyenler bunu saatte 5 km’ye kadar çıkarabilmektedir.
Artı olarak, dikkat edeceğiniz başka bir kriter de başlangıç rakımı, yani yüksekliği, ile yürüme süresince alınacak rakımdır. Yokuş yukarı yürümenin zorluğu buna örnek teşkil edebilir.
Genelde bu tür faaliyetler pazar günleri düzenlenmektedir. Pazar günü önceden belirlenen duraklardan faaliyet için tutulan araç, sizi pazar sabahı 6’dan başlamak üzere 7’ye kadar duraklardan alır.
Sonrasında yol üzerinde bir yerde durup kahvaltı edilir. Bunun için, ister evden getirdikleriniz, isterseniz de gidilen yerden alınan gıdalarla kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Ortalama 9:00-9:30 arası yürüyüş için araçtan inmiş ve yürümeye hazır durumda bekliyor olacaksınızdır.
Peki neyi bekliyorsunuz? Tab’i ki hocanızın vereceği brifingi.
Yürüyüş sırasında dar yollardan ilerleniyorsa, tek sıra halinde gitmek gerektiğini söylemeliyim. Arkanızdaki artçının gerisine düşülmemesi gibi bir takım gerekli bilgileri de aklınızda tutun. Tüm bunları aktardıktan sonra, haydi yürümeye başlayalım…
İkinci bölümde çantamızda olması gerekenler ve nedenleri ile birlikte tüm günün nasıl geçtiği anlatılacak. Çorba’da benim de tuzum olsun dersen, sen de yaz bize gönder, senin de öneri ve tavsiyelerin herkes tarafından paylaşılsın…