Yayla ve Kamp Rotası İncelemesi
Kışın kar, yazın güneşin ve temiz havanın tadını çıkarıp, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından kurtulmak isteyenler için yayla ve kamp rotası bilgilerini derledik.
Delmece Yaylası:
Doğa gezileri konusunda özellikle biz İstanbul’lular çok şanslıyız diyebilirim. Hafta sonu ya da günübirlik nereler gidilebilir ki diye düşünüyorsanız, Delmece Yaylası iyi bir seçim olabilir. Yürüyüş güzergahı Yalova’nın Teşvikiye köyünden başlayıp Delmece Yaylasında son bulan parkur 20 km ve yaklaşık 5-6 saat sürüyor. Halkın çoğunluğu Gürcü olması nedeniyle Doğu Karadeniz Kültürünü ve etkilerini Marmara Bölgesi’ne taşıyor. Haziran sonu gibi yayla şenliklerine de ev sahipliği yapıyor. Yayla motor tutkunlarının da çok tercih ettiği bir güzergah.
Erikli Yaylası:
Çadır kampı yapmak için ideal yerlerden biridir. Son derece zevkli bu trekking parkuruna Yalova’nın [sociallocker]Teşvikiye köyünden ulaşabilirsiniz. Tırmanış yaklaşık bir saat kadar sürüyor. Bu tırmanış sonrasında Delmece Yaylasına ulaşıyorsunuz.
Kestane, karaağaç, ıhlamur, göknar ve elma ağaçlarıyla dolu olan bu yürüyüş parkurunun en dikkat çeken özelliği, Erikli deresi üzerinde üç şelale yer alıyor oluşu. Alt şelalede biraz fotoğraf molası verip daha sonra yolunuza devam edebilirsiniz. Bölgede milli parklara ait bir iki tesis mevcut ama siz yine de tedarikli olun.
Menekşe Yaylası:
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Menekşe yaylası, adını bahar aylarında açan ‘menekşe’ çiçeğinden alıyor. Parkur epey çıkışlı zor ama bir o kadar da keyifli doğa ile tam anlamıyla kaynaşma parkuru. Eğer deneyimli ve dayanıklıysanız, dönüşte Aytepe parkurunu da yürüyüp, iki günlük etkinliği tek günde tamamlayabilirsiniz. Yaylanın 100 metre güneyinde bulunan Papaz çayırında ise kamp yapabilirsiniz.
İnönü Yaylası:
İzmit’in Tepecik köyünden yaylaya ulaşabilirsiniz. Yol biraz uzun, ama yaylayı görünce buna değdiğini anlayacaksınız. Yaylanın ortalarına doğru küçük bir ‘in’ göreceksiniz. Muhtemelen adını buradan almıştır 🙂 Bahar ve yaz aylarında yürüyüş çok zevkli. Yayladan devam ettiğinizde Ercivan yaylasına varırsınız.
Ancak kısa bir not paylaşalım; bu yaylayı çok iyi bilmiyorsanız fazla derinlere ilerlemeyin. Aksi halde saatin nasıl geçtiğini unutur ve geceyi zorunlu olarak ormanda geçirebilirsiniz. Sabah olduğunda da AKUT tarafından kurtarılabilirsiniz. ( Evet; arkadaşımızın başına gelen buydu ve yazının bu paragrafını tamamen kendisiyle dalga geçmek için koyduk, sizler üzerinize alınmayın, rahatça gezebilirsiniz 🙂 Kendisinin söylediğine göre kurtaran AKUT değilmiş, neyse! )
Kuzu Yaylası:
Kocaeli’de Milli Park’ta kayın ormanlarının ortasında yer alır. İlk defa gittiğimde beni hayretler içinde bırakmıştı. Meğer burnumuzun dibinde, İstanbul’un hemen yanı başında, keşfedilmeyi bekleyen muhteşem bir yayla varmış! Sapanca gölü muhteşem gözüküyor. Bölgede Milli parklara ait bir tesis ve kamp yeri de mevcut. (lavabo, yiyecek, vb)
Bir saat kadar yürüdükten sonra bir başka kamp yeri olan Molla Yakup Çayırı’na varıyorsunuz.
Topuk Yaylası:
Topuk yaylası gölünün eşsiz manzarası ve insana huzur veren, şehrin gürültüsünden uzak, mükemmel bir doğal güzelliği var. Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde her yıl ‘Geleneksel Topuk Şenlikleri’ ne ev sahipliği yapıyor. Şenliklerde çeşitli yerel ve ulusal sanatçılar şarkılar seslendiriyorlar.
Şenlikler dışında yolunuz düşerse -ki tavsiye ederim- ormanın kokusu, ardından göletle buluşan sarıçam, köknar ağaçlarının görüntüsü ile birlikte, farklı birçok kuş çeşidinden doğa konseri dinleyerek orman içinde yürüyüş yapabilirsiniz.
Sakarya Karagöl Yaylası:
Yağmur yağdığı zaman yayladaki çukurların dolup göl gibi görünmesinden dolayı, halk tarafından “Karagöl” adı verilmiş. Zor bir ulaşım sonrası göreceğiniz manzara size tüm yorgunluğunuzu unutturacak. Yanınıza mutlaka yiyecek bir şeyler alın, aksi takdirde yemek için Taraklı’ya geri dönmeniz gerekecek.
Kardüz Yaylası:
Düzce’ye 48 km uzaklıkta, çam, köknar, meşe ve kayın ağaçlarıyla çevrili, trafikten, kalabalıktan arınmış dağ yolları, zirveye yaklaştıkça farklılaşan hava…
Oysa daha hiçbir şey görmediğinizi çok sonra anlıyorsunuz. Kardüz yaylası öncesinde Yanık yaylası ile karşılaşıyorsunuz. Çevrede bulunan bilinmeyen mağaralar var: İnnikay mağaraları, Baklaya takım mağaraları gibi. Her yıl 20 temmuz’da ‘Düzce Kardüz Yaylası’ şenlikleri düzenleniyor.
Odayeri Yaylası:
Düzce şehir merkezine yaklaşık 28 km uzaklıkta. Çoğunlukla orman içi patika ve yollardan yapılan yürüyüşe, öncelikle Sinekli yaylayı geçerek başlıyorsunuz. 2,5 saatlik bir yürüyüş sonrasında Torkul Göleti’ne, sonra da Torkul yaylasına varıyorsunuz. Göreceğiniz manzaralar eşsiz güzellikte… Dilerseniz konaklayabileceğiniz pansiyonlar da bulunuyor.
Pürenli Yaylası:
Düzce’nin Gölyaka ilçesinde yer alan bu yayla, Erikli yaylası ile karşılaştırıldığında rakım daha yüksek olduğundan Temmuz – Ağustos ayı bile olsa uyku tulumlu, kazaklı, montlu, yani tedarikli şekilde gitmeyi unutmayın. Haziran ayında olsanız bile, sis ve yağmuru eksik olmaz. Pürenli yaylası 1450 mt rakımlı olup, doğanın coşkusunun renk cümbüşü ile kaynaştığı, kuş seslerinin su sesleriyle kaynaştığı yaylalar bütünüdür.
[/sociallocker]
Yayla ve Kamp Rotası listemizdeki yerlere ve daha birçok yurtiçi – yurtdışı noktaya trekking ve geziler düzenliyoruz. Haberdar olmak için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan lütfen takip edin 🙂